Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.

ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΕΙΣ.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η δράση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι σωρευτική. Το δέρμα θυμάται και επικίνδυνες συμπεριφορές κατά την παιδική και νεανική ηλικία οδηγούν στην ανάπτυξη προκαρκινικών βλαβών, καρκίνου του δέρματος, καθώς και γήρανση της επιδερμίδας κατά την ενήλικο ζωή. Τα βρέφη και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην UV ακτινοβολία, καθώς τα μελανοκύτταρα του δέρματός τους είναι ακόμα ανώριμα όπως είναι και συνολικά το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Λόγω αυτού, κύτταρα τα οποία έχουν υποστεί βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία και μπορούν να μεταλλαχθούν σε καρκινικά, δεν είναι δυνατόν να ανιχνευθούν και να καταστραφούν εγκαίρως από τον παιδικό οργανισμό. Εάν λοιπόν εκτεθούν σε υψηλές δόσεις UVR, τότε οι πιθανότητες να υποστούν βλάβες στο γενετικό τους υλικό είναι περισσότερες, με αποτέλεσμα την εγκατάσταση μηχανισμών που μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη καρκίνου ακόμη και πολλά χρόνια αργότερα
Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Ως εκ τούτου, τα άτομα που εκτίθενται στον ήλιο είτε λόγω εργασίας (π.χ. αγρότες) είτε λόγω ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων (π.χ. αθλητικές δραστηριότητες) βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος. Η χρήση τεχνητών πηγών μαυρίσματος (solarium) επίσης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, ιδιαίτερα όταν αυτή γίνεται σε νεαρή ηλικία. Οι λάμπες τεχνητού μαυρίσματος εκπέμπουν ακτινοβολία UV-A που μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο «αθώα», καθώς δεν προκαλεί έγκαυμα. Εν τούτοις, σήμερα γνωρίζουμε ότι η UV-A διεισδύει βαθιά στο δέρμα και μειώνει την φυσική άμυνα του οργανισμού, αυξάνοντας εμμέσως τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Σε αυξημένο κίνδυνο βρίσκονται επίσης:

1.Άτομα με κόκκινα ή ξανθά μαλλιά, γαλάζια μάτια και πολύ ανοικτό χρώμα δέρματος που καίγεται εύκολα στον ήλιο.
2. Άτομα με ιστορικό σοβαρών ηλιακών εγκαυμάτων ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία.
3. Άτομα που παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό σπίλων (ελιών) ή φακίδων.
4. Ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή.
5. Ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό καρκίνου του δέρματος
6. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος.
Οι σπίλοι είναι συνηθισμένες καλοήθεις μελαγχρωματικές βλάβες. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, μπορεί να εξελιχθούν σε μελάνωμα. Ο μνημονοτεχνικός κανόνας “ABCDΕ” μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε μία ύποπτη ελιά. Ο κανόνας αυτός χρησιμοποιεί τα αρχικά των Αγγλικών λέξεων: Asymmetry (Ασυμμετρία), Borders (Όρια), Color (Χρώμα), Diameter (Διάμετρος), Evolving (Εξέλιξη).
Η αυτοεξέταση του δέρματος αποτελεί μία πολύ χρήσιμη και εύκολη διαδικασία για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος. Συστήνεται η μηνιαία παρατήρηση όλης της επιφάνειας του δέρματος από το τριχωτό της κεφαλής έως και τα πέλματα, έτσι ώστε να εντοπιστεί εγκαίρως οποιαδήποτε αλλαγή. Η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται σε χώρο με καλό φωτισμό (κατά προτίμηση φυσικό) και να χρησιμοποιούνται τουλάχιστον δύο καθρέφτες, ένας σταθερός ολόσωμος και ένας χειρός για τις μη άμεσα ορατές περιοχές του σώματος.
· Ο έλεγχος ξεκινάει από το πρόσωπο. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη μύτη, τα χείλια και τα αυτιά.
· Ένας άνθρωπος του κοντινού περιβάλλοντος μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο δύσκολων περιοχών, όπως είναι το τριχωτό της κεφαλής και η πλάτη. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθούν καθρέφτες και σεσουάρ για τα μαλλιά έτσι ώστε να γίνουν ορατές τυχόν βλάβες του τριχωτού.
· Δεν πρέπει να παραλείπεται ο έλεγχος περιοχών όπως οι μασχάλες, οι περιοχές κάτω από τους μαστούς, οι παλάμες, τα πέλματα και τα νύχια.
· Η χρήση ενός καθρέφτη χειρός βοηθάει στον έλεγχο των γεννητικών οργάνων.
Μία επίσκεψη στο δερματολόγο μπορεί να βοηθήσει στην υπόδειξη εκ μέρους του εκείνων των βλαβών στις οποίες θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αυτοεξέταση.
Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο μόνος άμεσα ορατός καρκίνος και, ως εκ τούτου, είναι εύκολα ανιχνεύσιμος. Η έγκαιρη διάγνωση, η οποία είναι και η βάση της ριζικής θεραπείας, είναι επομένως ρεαλιστικά εφικτή. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς οι περισσότερες μορφές καρκίνου του δέρματος είναι θεραπεύσιμες, εφόσον διαγνωσθούν σε αρχικό στάδιο. Κάθε δερματική βλάβη που εγείρει υποψία για καρκίνο θα πρέπει να εξετάζεται άμεσα από δερματολόγο, ενώ κάθε πληγή που δεν επουλώνεται σε διάστημα έως τεσσάρων εβδομάδων θα πρέπει να θεωρείται ότι είναι καρκίνος του δέρματος μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου.
Εάν παρατηρήσετε μια βλάβη του δέρματος, όπως ένα οζίδιο ή όγκο που δεν προϋπήρχε, ένα έλκος που δεν “κλείνει” ή μία ελιά η οποία αναπτύχθηκε πρόσφατα και αλλάζει εμφάνιση με την πάροδο των μηνών, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον δερματολόγο σας. Αυτός είναι ο πλέον ειδικός για να εκτιμήσει και να σας συμβουλεύσει για τα διαγνωστικά και θεραπευτικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

*Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ:

IOGR2103017-01/April2021